Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Van toepassing voor
  • Overheidsdiensten
  • Communicatiemedewerkers
  • Burgers

Inhoudstafel

  • connectoo

    Wat is connectoo?

    Het connectoo-certificaat is een certificerende online opleiding die toegankelijk is voor iedereen, in de eerste plaats ontworpen voor alle ambtenaren die mee willen helpen de digitale kloof te dichten.

    Dit initiatief is er gekomen nadat werd vastgesteld dat 49% van de volwassen bevolking in ons land nog steeds geen digitaal contact heeft met de overheidsdiensten (enquête van Statbel uit 2021). Elke dag zijn er tal van burgers die niet weten hoe ze om moeten gaan met de digitalisering van de administratieve procedures. Om die reden heeft de Beleid en Ondersteuning het connectoo-certificaat ontwikkeld om ambtenaren op alle bevoegdheidsniveaus een opleiding te bieden over de uitdagingen van digitale inclusie en over hoe ze de burgers kunnen begeleiden.

  • Welke dingen ga je leren?

    In deze opleiding ontdek je verschillende hefbomen om de digitale kloof te dichten.  Je leert de juiste reflexen te hanteren in je beroep, van het inclusief ontwerpen van overheidsdiensten tot het begeleiden van gebruikers, of je nu rechtstreeks in contact staat met de gebruikers of niet.

    Op het einde van deze opleiding ben je in staat om:

    1. de belangrijkste principes van digitale inclusie te beheersen
    2. te begrijpen met welke problemen de meest kwetsbare gebruikers kampen
    3. gebruikers helpen hun weg te vinden in het panorama van online overheidsdiensten 
    4. inclusieve ontwerppraktijken integreren in je dagelijkse werk 

    Inschrijvingsmodaliteiten

    1. Overzicht van de opleiding

      Inhoud: elke module bevat interactieve inhoud, video's, leuke oefeningen en forums om met andere deelnemers te discussiëren. De opleiding is opgebouwd rond 6 modules:

      1. De uitdagingen van digitale inclusie
      2. De uitdagingen bij het gebruik van digitale diensten
      3. Hoe volwassenen leren 
      4. Inclusieve diensten en media ontwikkelen 
      5. De basisprincipes van digitale begeleiding 
      6. Overzicht van toepassingen en diensten 

      Duur: elke module vergt gemiddeld 1 uur werk. Je zal dus 6 uur nodig hebben om de opleiding volledig te doorlopen.

      Formaat: de opleiding wordt aangeboden in het e-learningformaat. Dat betekent dat ze 100% online verloopt via het federale e-Campusplatform. Iedereen kan de opleiding dus op zijn eigen tempo volgen. Daarnaast bieden we regelmatig webinars aan waar je met opleiders en andere deelnemers kan discussiëren over een aantal specifieke onderwerpen van de opleiding.

      Evaluatie: op het einde van elke module kun je je kennis testen in een quiz. Als je de 6 modules hebt afgewerkt, moet je een eindevaluatie doen.  Als je slaagt voor de quizzen en de eindevaluatie, dan krijg je het connectoo-certificaat.

      • Module 1: de uitdagingen van digitale inclusie

      • Module 1: waarover hebben we het precies?

      • video: wat houdt inclusief ontwerp van digitale diensten in?

      • Applifocus Mijn eBox

  • Getuigenissen

    Klik op de foto om de video te kijken.

    • Lotte

    • Yente

  • Was je enthousiast over de opleiding en wil je ze promoten in je organisatie?  Aarzel dan niet en gebruik onze communicatiekit om de opleiding te promoten in je directe omgeving.

  • Hoe inschrijven?

    De connectoo-opleiding is gratis beschikbaar op het federale e-Campus-platform.

    Ik schrijf me in

    Opgelet: ons e-Campus-platform maakt gebruik van CSAM, het beveiligde toegangsplatform voor overheidsdiensten. Je hebt je eID of itsme® nodig om in te loggen.

     

    Aarzel je nog om je in te schrijven ? Heb je vragen over de opleiding? Volg een van onze 45 minuten durende webinars.

    Ik schrijf me in voor het informatieve webinar

  • Verder gaan met connectoo+

    • Heb je al een connectoo-certificaat en wil je verder gaan in het begeleiden van gebruikers die het lastig hebben met digitalisering? Kom je in je job rechtstreeks in contact met de burger, maar heb je geen opleiding tot digitale helper gevolgd en wil je beter voorbereid zijn?

      Kom meer te weten over onze connectoo +-opleiding, die specifiek focust op de begeleiding van gebruikers!

      Naar connectoo+

    • connectoo traject

  • Het connectoo-label

    " "

    Vanaf nu kan je, als je het connectoo-certificaat hebt behaald na het voltooien van de opleiding en het slagen voor de test, een aanvraag indienen om je organisatie te laten labelen.

    Hiermee kan jouw organisatie door burgers worden herkend als een organisatie die zich inzet voor het faciliteren van hun eerste stappen bij het gebruik van digitale overheidsdiensten.  

    Je ontvangt dit label tegelijk met je certificaat in digitaal formaat, zodat je het kunt gebruiken op je digitale kanalen. Je hebt ook de optie om het in stickerformaat te ontvangen, zodat je het label op je voordeur, toonbanken of op andere plekken kan plakken.

    Stickers worden je automatisch toegestuurd na voltooiing van de certificering. Ondervind je problemen met het verkrijgen van de stickers? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via connectoo@bosa.fgov.be.

    Maak een afspraak in de connectoo gecertificeerde zone van de FOD BOSA

    Er zijn reeds heel wat connectoo zones in België, en er komen er steeds meer bij! Hieronder vindt je een overzicht:

     
  • FAQ

    1. Is de opleiding gratis?

      Ja, connectoo is een opleiding die 100% gratis is en die openstaat voor iedereen die voor een federale, gewestelijke of gemeentelijke overheidsdienst werkt.

    2. Is de opleiding certificerend?

      Ja, zodra je voor de evaluatie van de connectoo-opleiding slaagt, ontvang je een certificaat in de vorm van een Open Badge, uitgereikt door de FOD Beleid en Ondersteuning.

    3. Kan ik de opleiding ook volgen als ik niet rechtstreeks in contact kom met de burgers?

      Ja. connectoo omvat verschillende opleidingstrajecten, met modules die afgestemd zijn op meerdere werkomgevingen. Tijdens de opleiding kom je te weten hoe jij op het werk de digitale kloof kunt helpen dichten, of je nu rechtstreeks in contact komt met de burgers of niet.

    4. Wat is het verschil tussen connectoo en connectoo+?

      connectoo is een algemene opleiding over digitale inclusie en de uitdagingen ervan die door iedereen gevolgd kan worden. Ze is geschikt voor alle ambtenaren, ongeacht hun functie.

      connectoo+ is gericht op ambtenaren die in direct contact met de burger staan en verder willen gaan in de ondersteuning van kwetsbare mensen. Je moet connectoo met succes afgerond hebben voor je met connectoo+ kunt beginnen.

    5. Ben ik verplicht de sticker 'Gelabelde connectoo-zone' op te plakken na het slagen voor de opleiding?

      Nee, je bent niet verplicht de sticker "Gelabelde connectoo-zone" aan te brengen. Maar als je deze opleiding hebt gevolgd, is dat om de digitale kloof te helpen dichten en burgers die moeilijkheden ondervinden te helpen. Deze sticker is een symbool dat toont dat burgers in de digitale kloof er niet alleen voor staan en dat wij er zijn om hen te helpen. Ze weten dan dat ze in jouw organisatie hulp kunnen vinden voor hun online administratieve procedures.

  • Praat over de opleiding connectoo in je omgeving!

    Download de communicatiekit

    • Contacteer ons

    • Heb je vragen over connectoo? Aarzel niet om ons te contacteren!

      Contacteer ons

Nieuws